Vi har kommet et stykke ut i januar nå, og det er snart på tide å ta en ordentlig titt på plantene vi overvintrer. Hvordan har de det egentlig; har vi fått uventet besøk og er det noen planter som allerede har dødd?

Selv om det ikke virker lenge siden jeg satte plantene til vinteroppbevaring, så har det faktisk gått et par måneder. Det er på tide å ta en grundig kikk slik at jeg ikke gjør noen feil og får døde planter. Det er så mange ganger jeg har glemt å vanne, for eksempel.
En god tommelfingerregel er at jo varmere en plante overvintres, desto mer vann og lys trenger den. Jeg overvintrer jo planter både i garasjen, hagestuen og drivhuset. Det er først og fremst i drivhuset og hagestuen at jeg må ha mest kontroll, for det er der temperaturen veksler mest. Vi hadde et par kalde, men solrike dager rundt nyttår, og med en gang gikk temperaturen opp til 15 grader på dagen. Frem mot kvelden hadde jeg så vidt det var plussgrader der inne. Dere kan jo forstå at det ikke er lett å være plante der inne da!

Noen som virkelig trives med skiftende temperaturer, er lusene. Så sørg for å ha kontroll! Snu bladene og se nøye på dem. Har du fått udyr, så sett i gang behandling. Jeg pleier å klippe planten helt ned, og deretter behandle den med vann og såpe. 2 ss grønnsåpe til 1 liter vann. Dette sprayer du på plantene – vær nøye under alle blader og folder.
Kjenn med fingrene på jorden; er det tørt? Hvordan ser bladene ut? Vann om nødvendig. Planter som mister bladene vinterstid – for eksempel fiken – gir jeg vann 1 gang i løpet av vinteren, omtrent på disse tider. Andre planter får ca. 1 gang i måneden, men det kan som sagt være mer eller mindre avhengig av hvor varmt de står.
Så bruk sansene dine – titt og kjenn. Det kommer du langt med!
Legg igjen en kommentar