
Akkurat som jeg forbinder rabarbrapai med våren og jordbær med sommeren, forbinder jeg høsten med en riktig god og lekker kanelbolle! Jeg er absolutt ingen mesterbaker, men når jeg får ånden over meg, baker jeg gjerne kanelboller. Det tar litt tid med hevingen, men hva gjør vel det? Man kan jo rekke så mye annet i mellomtiden. I dag serverer jeg det jeg synes er verdens beste kanelbolleoppskrift!
Oppskriften jeg pleier å bruke, er opprinnelig hentet fra en av Roy Fares bøker. Det er virkelig boller med det lille ekstra. Sukkerlaken som bollene pensles med på slutten, synes jeg er en genistrek. Bollene er like saftige nybakte som etter et opphold i fryseren.
Ingredienser
Hvetedeig
30 g gjær
2,5 dl melk
570 g hvetemel (9,5 dl)
0,5 ts salt
5 g malt kardemomme
90 g strøsukker (1 dl)
1 egg
110 g smør, romtemperert
1 egg til pensling
perlesukker til å drysse på
Fyll
200 g mandelmasse (jeg pleier å bytte ut med 1 1/2 dl sukker i stedet)
1 ss vaniljesukker
0,5 dl malt kanel
150 g smør, romtemperert
Sukkerlake
150 g vann (1,5 dl)
95 g strøsukker (1 dl)
Fremgangsmåte:
Smuldre gjæren i bollen til kjøkkenmaskinen din. Varm opp melken til den er lunken, hell den over gjæren og rør sammen.
Ha i resten av ingrediensene bortsett fra smøret. Kjøres langsomt sammen med eltekrok til en deig. Når deigen er godt blandet, øker du tempoet noe og tilsetter smøret litt om gangen. Kjør deigen i 10 minutter i maskin til den har dannet gluten og kjennes elastisk, glinsende og fin på overflaten.
Legg deigen på en bordflate med et dryss av mel, og la hvile i 20 minutter.
I mellomtiden blander du ingrediensene til fyllet. Rør godt til fyllet er jevnt blandet.
Kjevle ut deigen så den er 3–4 mm tykk – mer i lengden enn bredden, da den skal brettes på midten. Spre kanelfyllet på den utkjevlede deigen og brett deigen dobbelt. Skjær ut strimler som du tvinner til bolleknuter. Legges på stekeplate med bakepapir. Hvis du ikke vil lage knuter, kjevler du ut deigen til 3–4 mm tykkelse, mer bred enn lang, og ruller den sammen til en pølse. Skjæres i biter til passende store boller og legges i muffinsformer. La heve til dobbel størrelse, ca. 1,5–2 timer.
I mellomtiden har du vann og sukker i en kasserolle. La koke opp til alle sukkerkrystallene er smeltet. Settes til side.
Sett ovnen på 190 grader varmluft. Pensle bollene med egg og strø over perlesukker. Stekes i 9–11 minutter til de har fått en fin gyllenbrun farge.
Rett etter at bollene er tatt ut av ovnen, pensler du dem med sukkerlaken. Da får bollene en fin glans og beholder saftigheten.


Det er utrolig godt med en riktig god kanelbolle på en flott høstdag som denne! Er du enig? Håper du liker disse bollene like godt som jeg!
Legg igjen en kommentar