– vet du hva som står på lyspæreesken?
Finnes det andre enn meg som fremdeles har glødelampens wattstyrker som referanseramme når de skal velge lyspære? Jeg må villig innrømme at jeg kan ha store problemer med dette innimellom, og derfor er det blitt både ett og to feilkjøp av gal styrke på de LED-lampene jeg har kommet hjem med. Spør mannen min, han vet!
Etter det siste feilkjøpet ble jeg litt sur på meg selv og begynte å lese litt mer om dette. Det er egentlig ikke så vanskelig. Man må bare tenke litt annerledes!
Det jeg har lært nå, er at jeg skal se etter tallet for lumen og også noe som er blitt stadig viktigere, nemlig hvilket kelvintall lyspæren har.
Hvis vi begynner med lumen, så tilsvarer det watt som vi målte styrken på glødelampene med tidligere. Jo høyere lumentall, desto sterkere skinn fra pæren. Under ser dere en veldig enkel tabell som konverterer watt til lumen.
Glødelampe/watt LED/lumen
15 W 120–135 lm
25 W 220–135 lm
40 W 410–470 lm
60 W 700–805 lm
Hvis vi deretter ser på tallet for kelvin (K), så er det også utrolig viktig for å få riktig «temperatur» på lyset, dvs. farge. Hvis du vil ha et litt varmere skinn, eller litt kaldere. Jo lavere kelvintall, desto varmere og gulere skinn får du.
Hvite LED-lamper blir i dag sortert i tre hovedgrupper:
Varmhvite: <3300 K
Hvite: 3300 K–5300 K
Kaldhvite: >5300 K
Tre referansepunkter jeg har tatt med meg, er at stearinlys ligger på ca. 1500 K, dvs. et ganske gult lys. Den gamle glødelampen lå på ca. 2700 K, og er som oftest den jeg har som referanse når jeg i dag leter i hyllen!
Nå skal det ikke bli flere feilkjøp her, nei!
Legg igjen en kommentar