Vil dere gjøre noe annet med hylleblomstene som snart står i fullt flor? Da kan dere prøve å lage litt champagne av disse deilige blomstene!
Første gang jeg prøvde å lage hylleblomstchampagne, var for noen år siden, og etter det er det nesten mer regelen enn unntaket at jeg gjør det hvert år. Men resultatet har vært veldig variabelt; noen ganger lykkes jeg, andre ganger ikke. Men når jeg lykkes, er det så godt at det virkelig er verdt de gangene jeg mislykkes!
Hylleblomstchampagne
15 hylleblomstklaser
2.5 dl sukker
1 ss hvitvinseddik eller eplecidereddik
2,25 l vann
1 økologisk sitron
Fremgangsmåte:
Rist blomsterklasene så ev. småkryp forsvinner – ikke skyll!
Bland vann, sukker, eddik og blomsterklaser i et spann/en stor bolle. Skrell sitronen med en potetskreller, og tilsett skallet og saften av halve sitronen i spannet/bollen. La stå i romtemperatur i 1–2 dager til gjæringen er kommet i gang – det pleier å komme en «hinne» på overflaten. Sil deretter av saften og hell den på flasker. Settes i litt kjøligere romtemperatur. Fyll ikke flaskene helt opp. Det tar et par dager før du ser at det begynner å boble i flaskene, og når den prosessen begynner, setter du flaskene i kjøleskapet. Gå så og lett litt på korken med jevne mellomrom, ellers kan det faktisk hende at flaskene eksploderer av trykket!
Husk:
Hylleblomstene skal ikke plukkes rett etter at det har regnet, for da er nemlig de gjærsoppene som finnes på blomstene, skylt bort, og gjæringen kommer aldri i gang.
Bruk også bare økologisk sitron, da de ikke-økologiske sitronene er mye mer sprøytet og dreper gjærsoppene som finnes naturlig på hylleblomstene.
Det blir et visst alkoholinnhold i dette sprudlevannet, og jo lenger du lagrer flaskene, desto sterkere blir det.
Det er ikke alltid man lykkes med å få til disse naturlige boblene, så du må være forberedt på at det kanskje ikke alltid lykkes – med det er noe av sjarmen, synes jeg. De gangene jeg lykkes, smaker det desto bedre!
Lykke til!
Legg igjen en kommentar