
Det er faktisk ikke så mye jeg bare må gjøre til jul, jeg er ganske snill mot meg selv der. Det man rekker, det rekker man. Men noe jeg ALLTID rekker både en, to og tre ganger før jul, er å lage mine egne vaniljekarameller. De er sykt gode og nesten avhengighetsskapende!
Hvis du ikke har rukket å lage julegodter ennå, eller bare har lyst til å prøve etter alle mine superlativer om disse gode karamellene, så sier jeg bare: Begynn med en gang!
Vaniljekarameller med havsalt
- 1 vaniljestang
- 500 g lys sirup
- 500 g rørsukker (vanlig strøsukker går også bra)
- 5 dl fløte
- 10 g havsalt
- 100 g normalsaltet smør

Fremgangsmåte:
- Finn frem ønsket form og kle den med bakepapir. Sørg også for at sidene er dekket med papir. Se for deg at du trenger ca. 1,5 liter karamell, som skal ha en passende høyde når du skjærer den. Et smart tips er å helle 1,5 liter vann i en form først for å teste.
- Skjær opp vaniljestangen og bland den med sukker. Dra ut alle vaniljefrøene ved hjelp av sukkeret. Hell sukkeret i en tykkbunnet kasserolle.
- Mål opp resten av ingrediensene og ha i kasserollen. Kokes under omrøring med en slikkepott som tåler varme, eller en visp, og husk å røre i bunnen hele tiden så karamellen ikke brenner seg fast.
- Kok karamellen til den når 127 grader.
- Hell karamellen ut i formen med en gang, og la den stivne i minst 5 timer eller gjerne over natten.
- Strø gjerne litt mer havsalt på toppen av karamellen, det gjør det lille ekstra!
- Skjær karamellen i ønskede biter og rull dem inn i bakepapir. Oppbevares i romtemperatur.
Oppskriften kommer opprinnelig fra My Feldts bok «Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga».

En helt perfekt gave å gi til noen du ønsker å gjøre litt ekstra glad nå før jul!
Hei!
Vurderer bsolutt å lage desse karamellene, men reknar med at det er ein trykkfeil i oppskriften når det står 500 ss lys sirup? 😘
Hei Gunn-Torill,
Oj oj, det har du helt rett i! Takk for at du gjorde meg oppmerksom på dette, nå er feilen rettet 🙂 Lykke til med vaniljekaramellene dine!»
Klem Hanna