De kommer som et sikkert vårtegn når man lengter som mest etter våren. De elskede vårblomstene. I butikkene dukker de opp én etter én, og i stadig finere eksemplarer og ulike varianter. En av mine favoritter, helleborus – julerose, ser man ofte en god stund før jul, men det er nå i februar-mars at man kan finne litt mer forskjellige og artige sorter, ikke bare de hvite og limefargede. Er de ikke helt nydelige?

Etter at jeg har hatt dem i en krukke, planter jeg dem ute i hagen – og forhåpentligvis dukker de opp igjen i bedet året etter. Men det er ikke alltid jeg er så heldig, for er det noe jeg sliter med i hagen min, så er det å få julerosene til å trives. Men jeg gir ikke opp. Iallfall ikke ennå.

En annen vakker vårblomst er jo frittilariaen – ruteliljen. Den er så fantastisk med sine nikkende klokker og sitt rutete mønster. Man kan sitte og studere disse fine vårløkene og slå fast at ingen av dem er den andre lik.

Når det gjelder stell, skiller ikke ruteliljene seg noe særlig fra andre løkvekster vi har nå på våren. Og her får du tre tips til hvordan du kan beholde dem lenge:
- Jorden skal holdes fuktig – men ikke overvann!
- La dem stå lyst i et sydvendt vindu hvis du har dem innendørs.
- La dem gjerne stå svalt, men frostfritt på natten. Har du ingen sånn plass, fungerer kjøleskapet utmerket!
Etter blomstring kan de gjerne plantes ute i hagen. Velg da en plass som er lett fuktig på våren. Det er viktig at jorden ikke blir for våt, for da råtner løkene. Trives ruteliljene, så sprer de seg lett!
Hos meg titter noen få opp i hagen på vårparten, men jeg tror jeg har funnet et enda bedre sted å plante løkene når de har gjort sitt. Forhåpentligvis kan jeg om noen år plukke en liten bukett med ruteliljer. Så lenge det er liv, er det jo håp, ikke sant?

Legg igjen en kommentar