
En av krydderurtene jeg bruker og liker aller best, er rosmarin. Den er både god, lett å bruke, fin å se på og vokser fort. Helt i min stil, med andre ord. Så skal du satse på et eneste krydder du skal dyrke i år, så er det uten tvil rosmarin!
Den er enklest å plante i en krukke. Bruk god plantejord, så vil den vokse seg stor og gi deg ferske blad gjennom hele sommeren. Den liker seg godt i solen, noe som er helt ypperlig for meg som har en vestvendt uteplass. Her står den på sidebordet jeg har ved siden av grillen, for da er den alltid tilgjengelig når jeg trenger den.
Jeg har til og med hatt rosmarin som har klart seg på friland et par år, da ble den ca. en halv meter høy og bred. Dessverre tålte den ikke den strenge vinteren vi hadde sist. Når du dyrker rosmarin i krukke, kan du enkelt ta den inn på et lyst, men kjølig sted, og dermed fortsette å høste av den hele vinteren.

På latin heter rosmarin Rosmarinus officinalis, og det finnes en masse ulike sorter du kan velge mellom. Den blomstrer som oftest med rosa, lilla eller svakt blå blomster, avhengig av hvilken sort du får tak i.
Jeg kan ikke komme med nok superlativer når det gjelder denne planten, den er virkelig verdt å dyrke. Jeg bruker den først og fremst i matlaging, men visste du at den også benyttes mye innen helsekost? Der mener man at rosmarin øker blodsirkulasjonen, motvirker dårlig hukommelse og styrker fordøyelsen. Om det stemmer, vet ikke jeg – ikke mer enn at jeg elsker rosmarin både som plante og i matlaging.
Pleier du å dyrke rosmarin? Hva bruker du den til?
Legg igjen en kommentar