Det er nok mange av oss som har ferie nå, og som har tid til overs for annet enn å få hverdagen til å gå opp. Akkurat nå høster jeg veldig gjerne, og har rukket masse, både fra kjøkkenhagen og fra drivhuset. Krydder er noe jeg passer på å høste i omganger og i løpet av hele sommeren. Dill, persille, oregano, rosmarin, basilikum og mye mer høster jeg massevis av. La meg inspirere deg til hvordan du kan ta vare på krydderne slik at de holder hele vinteren.

For det finnes nok ikke noe bedre og mer tilfredsstillende enn å plukke frem egendyrkede kryddere fra spiskammeret midt på vinteren. Der har de ligget på en boks, fint oppbevart siden jeg tørket dem.

Tørke krydderne i en ovn
Å tørke krydder er en kjempebra måte å ha tilgang til bra krydder året rundt. Som regel pleier jeg å tørke krydderne i en ovn. Da strør jeg ut stilkene med luft i mellom på et bakepapir og setter dem i ovnen. Varmen har jeg på maks 50 oC. Det varierer hvor lang tid det tår, avhengig av hvor mye krydder og hvilken type man tørker. Men regn med noen timer. Se gjerne til dem med jevne mellomrom. Det er klart når de er helt tørre. Ha gjerne ovnsluken åpen en liten stund, eller gå og åpne den slik at dampen og fukten kommer ut.
Små buketter
Å tørke i ovn er helt klart den raskeste metoden – men i blant tørker jeg også krydder ved å henge opp små buketter. Det ser mye bedre ut! Perfekt om du har et større kjøkken eller lignende. For det blir best om du har en plass som er mørk og i romtemperatur. Da binder jeg bare små buketter, knytter et snøre rundt og henger det opp og ned. Tørt og mørkt. Så disse skal jeg flytte inn så snart jeg er klar.

Krydder som rosmarin, oregano, timian, mynte og estragon passer perfekt til å tørke. Dill og persille blir best når jeg hakker det ned og fryser. De mister nemlig masse farge (og smak) når man tørker dem. Så ut i hagen og se hvilke krydder du kan tørke – så kan du nyte kryddervekstene dine også i vinter!
Legg igjen en kommentar