Årstidene skifter raskt her på bloggen. Jeg har jo vist dere høstbeplantningene mine, og i forrige innlegg rettet vi blikket mot våren og planting av blomsterløk. Da kan vi like godt presentere noen vinterbetraktninger også, når vi likevel er i gang. Det er jo snart på tide med vinteroppbevaring av en del planter. Er det den kjedeligste delen av å ha en bugnende uteplass om sommeren? Vel, det finnes snarveier, og lathansen i meg vil hjelpe deg å finne løsninger på hvordan du overvintrer plantene dine på enklest mulig måte!

Jeg har mange forskjellige planter her hjemme som alle krever ulik grad av pleie for å overleve vinteren. På mange måter er jeg forskånet for de aller strengeste vintrene siden jeg bor sørpå, men det skal likevel gjøres.
Oliventrærne oppbevarer jeg i hagestuen. De er robuste og tåler mange minusgrader. Fikentrærne settes inn i garasjen, der de kan stå helt mørkt. Noen sitrustrær får også flytte inn i garasjen under en vekstlampe. Så langt er alt fryd og gammen, og ganske greit.
Men – så kommer latskapen og bekvemmeligheten snikende. Jeg har jo også en del store krukker nede ved drivhuset, og jeg kan si at oi, hvor mye har jeg ikke strevd de siste årene med å bære også disse inn i boden. Jeg har rullet, slept, bannet og fått vondt i ryggen av det. I år er det slutt!

Krukkebeskyttelse – en smart oppfinnelse
Jeg vil fortsatt oppbevare disse i drivhuset ved hjelp av en smart oppfinnelse – krukkebeskyttelse! Den er som en strømpe, kan man si, som man pakker inn krukken med. Det er isopor i bunnen og bobleplast på sidene. Dette isolerer krukken godt, for det er mest den som bør beskyttes.


Plantehette – beskytter bladverket
Over kronen på treet tar jeg på en plantehette. Denne isolerer ikke så mye, noe den heller ikke trenger å gjøre, men den beskytter fremfor alt bladverket mot frosten.
Drivhuset mitt er ikke oppvarmet i det hele tatt i løpet av vinteren, så hvis det blir slik at vi får -10 grader i en lengre periode, vil jeg nok legge filt over også.

Men så mye enklere dette er! Helt perfekt! Nå ler jeg litt ekstra for meg selv over hvor dumdristig jeg har vært tidligere år. Ryggen min takker meg også, kan jeg love!
Tidligere år har jeg fortalt litt mer inngående om hvordan jeg gjør det når jeg oppbevarer plantene mine både i hagestuen og garasjen, hva slags lampe jeg bruker og andre hjelpemidler. De innleggene finner du her:
Vil du lese mer om plantehetter og krukkebeskyttelse kan du gjøre det her: https://www.willabgarden.se/krukskydd-och-vaxthuv/1260
Har du spørsmål om hva akkurat du bør gjøre med plantene dine ut fra dine forhold? Bare legg inn spørsmålene dine i kommentarfeltet, så vil jeg svare så fort jeg kan!
Ha en fin dag!
Legg igjen en kommentar