Helt siden jeg var i tenårene har mamma eller tanta mi baket disse kjempegode safransbollene til Lucia. De har blitt et lite must til kaffen i desember. Så gode!
I dag tenkte jeg derfor å gi dere oppskriften på disse godbitene. Vi baker ikke lenger «vanlige» lussekatter, det er bare disse som gjelder. Når du har spist de for første gang vil du skjønne hva jeg mener!
Lussekatter med mandelmasse
Ovn 225 grader.
50 g gjær
100 g smør
5 dl melk
250 g Kesella kvarg
1 gram safran
1 ½ dl strøsukker
½ ts salt
17 dl hvetemel
Aluminiumsformer, ca. 24-30 stk. (avhengig av hvor store boller man vil ha)
Fyll:
4 ss romtemperert smør
100 g revet mandelmasse
1 egg
4 ss mandelflak
Fremgangsmåte:
Begynn med å smelte smøret. Tilsett melken og varm til 37° (fingervarmt).
Bryt så opp gjæren i en skål og hell over væsken (melken og smøret) over gjæren. Rør til gjæren er blitt blandet ut.
Tilsett så kvarg, safran, sukker, salt og mesteparten av melet. Bland sammen deigen så den blir smidig.
La den heve under et kjøkkenhåndkle ca. 30 min.
Ta så opp deigen og elt den på melete underlag og form den til ca. 24-30 stk. boller. Legg bollene i muffinsformer.
Rør sammen mandelmassen og smøret og lag en grop i hver bolle. Trykk ned ønsket mengde fyll i hver bolle.
La den heve ca. 20 min under kjøkkenhåndkle.
Pensle med vispet egg og strø over mandelflak.
Stekes midt i ovnen ca. 8-10 min på 225 grader.
La bollene kjøles ned på rist.
Spis og nyt!
Legg igjen en kommentar