
Alle dere med hagestue vet hvor store temperaturforskjeller man kan ha i en hagestue på høsten, våren og vinteren. Spesielt vi som bor i de litt sydligere delene av Norge merker det. Her jeg bor, på vestkysten, så er det ikke uvanlig at vi har -10 grader om natten, for deretter å ha 10 plussgrader og strålende solskinn på dagen. Det kjenner dere sikkert til. Selvfølgelig henger ikke temperaturen inne i hagestuen helt med på det, og jo dårligere isolert det er, desto mer påvirket blir du av disse temperaturendringene.
Som for eksempel hjemme hos meg – jeg har en helt uisolert hagestue som er bygd på plankegulv. Jeg får kondens og dugg på veggpartiene mine et par dager i året. Spesielt nå på vinteren når temperaturene svinger opp og ned. Derfor tenkte jeg å tipse om noen tiltak man kan gjøre for å unngå så mye kondens som mulig!
Skap trekk!
Hvis man plasserer to ventiler på hver sin side av hagestuen, en høyt og en lavt, gjør det at det skapes et eget trekk i hagestuen. Det motvirker en hel del kondens. Bruk vanlige ventiler fra et byggmarked, og ikke lage hull i den bærende konstruksjonen. Hvis du har panelvegger i hagestuen, så er det lettest å plassere ventilasjonen gjennom dem.

En vifte gjør susen!
Sett inn en vanlig byggvifte i hagestuen hvis selvtrekket ikke fungerer tilstrekkelig. Da sirkulerer luften bedre, og den fuktige luften sirkulerer og tørker ut. Det finnes også spesielle veggvifter tilpasset f.eks. våtrom som suger ut all fuktig luft.
Noe å tenke på er at også vekster tilfører utrolig mye fukt i luften, og det er sikkert en grunn til hvorfor jeg får lite konsens innimellom. Men så lenge man er bevisst på hvorfor kondensen dannes, så kan man ofte iverksette mottiltak.
Ellers er det som regel slik at man pleier å ha mindre problemer med kondens jo bedre isolert hagestue man har. Været og forutsetningene varierer hele tiden, året rundt, så pass på å ta hånd om hagestuen også om høsten og vinteren når du kanskje ikke er der ute like ofte!

Legg igjen en kommentar