
Mange drømmer om å bygge hagestue, å få det ekstra rommet til å kunne møte alle årstider i. Men det er ikke alltid lett å finne den riktige hagestuen. Til enkelte hus passer det bedre med en frittliggende hagestue, mens andre hus er spesielt egnet til å ha en veggtilknyttet hagestue. Men hva er da forskjellen, og hvilke fordeler og ulemper mener jeg de to versjonene har?
Veggtilknyttet hagestue

For meg er følelsen uslåelig – det å kunne ta et skritt ut gjennom døren og så være i hagestuen. Det spiller ingen rolle om regnet øser ned utenfor. Jeg har en veggtilknyttet hagestue, dvs. at den står inntil husfasaden. Willab Gardens veggtilknyttede hagestuer finnes i mange ulike modeller og kan som oftest spesialtilpasses etter dine behov.
Fordeler:
- Du kan ha en dør direkte ut i hagestuen fra huset
- Kan tilpasses mange ulike mål og takvinkler for å passe akkurat til deg og huset ditt.
- Stort utvalg av modeller
Ulemper:
- Du må ta hensyn til husets mål, vinduer, takutspring osv.
Hvis du vil bygge en veggtilknyttet hagestue, krever det som oftest byggetillatelse. Bygger du en veggtilknyttet hagestue i henhold til de svenske «attefallsreglene», kan du bygge opptil 15 m2 uten byggetillatelse. Men pass på å sjekke hvilke regler som gjelder i akkurat din kommune.
Frittliggende hagestue

En frittliggende hagestue er ikke koblet sammen med bolighuset, men står helt for seg selv. Dermed kan den plasseres akkurat der du synes det passer på tomten. Kanskje vil du fange kveldssolen på et bestemt sted i hagen, eller hvorfor ikke gjøre hagestuen til et bassenghus? Alternativene er mange, og det du egentlig trenger å bestemme deg for, er om du vil ha sadeltak eller pulttak.
Fordeler:
- Kan ha et areal på opptil 30 m2 uten byggetillatelse.
- Plasseres på valgfritt sted i hagen, der du aller helst vil ha hagestuen
- Stilmessig sett kan den godt skille seg fra boligen
Ulemper:
- Du har ikke direkte adgang til hagestuen fra bolighuset
Hva foretrekker du?
Legg igjen en kommentar