Det går lengre og lengre mellom vanningene ute på altanen akkurat nå. Nettene er kaldere, luften friskere og det merkes virkelig at vi begynner å bytte årstid. Sensommer begynner å gå mot høst. Det kjennes på mange måter vemodig, men jeg velger å se det som at hver årstid har sin egen sjarm.

Det er nå jeg er ute i skogen og plukker sopp og lar de siste tomatene fra drivhuset modne. Så begynner jeg å forberede plantene mine i hagestuen på den kommende vinterhvilen.
Det er absolutt ikke på tide å ta dem inn ennå, jeg lar alltid oliventreet, eukalyptus og andre middelhavsvekster stå ute så lenge det bare går på høsten. Men jeg passer på å være forberedt, og forbereder plantene mine på det som komme skal.
Hva gjør jeg?
Spesielt passer jeg på at belysningen jeg skal ha i garasjen til noen planter fungerer og er på plass. Jeg bruker en LED-lampe med kaldt, hvitt lys for dette.
Deretter tar jeg en titt på selve plantene og gjør tre ting:
- Ser etter skadedyr. Hvis det er slik at jeg har fått besøk av lus og lignende, passer jeg på å behandle det med det samme. Jeg vil ikke ha med noen uønskede gjester inn i vinteroppbevaringen.
- Klipper og luker. Velstelte planter er først og fremst så mye lettere å håndtere når man skal flytte rundt på dem – men det blir også mindre grønt som stjeler energi fra plantene (og mindre plass for skadedyr å etablere seg på!)
- Ser over vanningen. Visse potter blir mer eller mindre utsatte for regn. Derfor passer jeg på å bare vanne det som virkelig er tørt. Om du setter en søkkvåt potte på en sval plass til vinteren vil det være vanskelig å tørke det opp, og du kan få problemer med at planten ikke trives.

Håper tipsene mine kan hjelpe deg med forberedelsene får den kommende overvintringen av plantene dine!
Legg igjen en kommentar